Buła i przyjaciele. Dupki, piętki i słodkie okruszki – Ina-Janine Johnsen
Zawsze wydawało mi się, że pieczenie chleba to zajęcie wymagające
czasu, specjalistycznej wiedzy, a nawet sprzętu. Jakiś zakwas, maszynka do wyrabiania
ciasta itd. Ciasta drożdżowe też nie wydawały się najprostszymi, a spód do
pizzy nigdy mi jeszcze nie wyszedł. Mimo to ostatnio coraz częściej zastanawiałam
się nad samodzielnymi wypiekami, szczególnie pieczywa na kanapki. Wiadomo, ceny
chleba i bułek nie napawają optymizmem. Problem polegał na tym, że nie
wiedziałam, jak się za to zabrać, aż w księgarni internetowej wpadłam na „Buła i przyjaciele. Dupki, piętki i słodkie okruszki.”
W pierwszej kolejności przyciągnął mnie tytuł. Wydał mi się jednocześnie
słodki i zabawny. Później dostałam informację, że mogę piec bez wyrabiania, bez
sprzętu i bez doświadczenia. Do tych zapewnień podeszłam dosyć sceptycznie, ale
postanowiłam spróbować.
Chleb orkiszowy z nasionami chia |
Kiedy „Buła i przyjaciele” pojawiła się w mojej kuchni, najpierw
pobieżnie sprawdziłam zestaw przepisów. Byłam pod wrażeniem. Coś na słodko,
pizza, bułki, chleby, a nawet propozycje na dodatki do kanapek oraz pomysły na
drugie życie dla czerstwego pieczywa. Piękne zdjęcia kusiły i aż naszła mnie
ochota, by od razu zabrać się do pracy, lecz obudziła się we mnie stara obawa,
że coś zrobię źle. Widzicie, wszelkie wypieki nie są moją mocną stroną. Większość
prób, które podejmuję, ostatecznie okazują się albo nie do końca zgodne z
zamierzeniem, albo wręcz niejadalne. Dlatego żeby zminimalizować ryzyko
niepowodzenia, najpierw zaczęłam od przedmowy i wszelkich wstępów, w których
autorka tłumaczyła wszystko klarownie i bardzo treściwie. Otóż to, Ina-Janine
Johnsen okazała się całkiem konkretną babką i za to ją polubiłam jeszcze przed
wypróbowaniem pierwszego przepisu
.
Chleb tradycyjny |
Najlepsze w tych przepisach jest to, że rzeczywiście nie
trzeba wyrabiać ciasta. Przykładowo wieczorem łączycie składki, ostawiacie na
8-20 godzin, by po tym czasie kilka razy je złożyć, uformować, pozostawić do 2
godzin w spokoju i w końcu upiec. Czas oczekiwania na kolejne etapy jest długi,
ale tak naprawdę pracy przy tym mało. Możecie mi wierzyć. W dodatku jeśli po 20
godzinach od zmieszania składników nie macie czasu na wypiekanie, można
spokojni schować je do lodówki do 4 dni.
Bułeczki z mąki pełnoziarnistej z otrębami owsianymi i słonecznikiem |
Kiedy zaczynałam, odrobinę się zaniepokoiłam, bo autorka
przepisów zalecała do wypieku chleba garnek żeliwny z pokrywką. Nie mam
takiego, a kiedy sprawdzałam ceny… Cóż, może kiedyś, na pewno nie w tym
miesiącu. Niemniej alternatywą mogła być inna forma z pokrywką. Postanowiłam spróbować
z dużym, szklanym naczyniem żaroodpornym i udało się. Nie wiem, jakby chlebek
wyszedł w żeliwie (pewnie lepiej), ale ja ze swojego i tak byłam zadowolona.
Ten sam problem pojawił się przy kamieniu do pizzy. Ciabattę upiekłam po prostu
na blasze z piekarnika. Była pyszna.
Ciabatta |
Węzełki cynamonowe |
Komentarze
Prześlij komentarz